maanantai 15. elokuuta 2011

Valheella on lyhyet jäljet - vai onko?

Kirjailija: Emmanuel Carrére
Teos: Valhe (2001)
Kustantaja: Like
Suomentaja: Marja Haapio
IBAN: 951-578-767-X
Sivuja: 155
Genre: non-fiction
Pisteet: 5/5




Kirja on tositapahtumiin perustuva ja kertoo ranskalaisen Jean-Claude Romandin tarinan. Kirjailija Emmanuel Carrére kävi kirjeenvaihtoa vangitun Romandin kanssa kirjan kirjoittaakseen. Kertomus alkaa 9.1.1993, kun palokunta saapuu Jean-Clauden ja hänen perheensä talolle, joka on ilmiliekeissä. Palomiehet löytävät talosta Romandin vaimon ja kaksi lasta - kuolleina, sekä itse Jean-Clauden, joka on palanut lähes hengiltä ja hänet kiidätetään sairaalaan.

Tapausta tutkittaessa käy ilmi, että myös Jean-Clauden vanhemmat toisaalla on tapettu ja, että hän on itse tappanut perheensä ja yrittänyt päästä myös omasta hengestään sytyttäessään talon tuleen. Tapaus ihmetyttää ja kauhistuttaa naapurustoa ja perheen tuttavia, sillä Jean-Claude tunnetaan menestyvänä lääkärinä sekä hyvänä ystävänä ja ihmisenä. Myöhemmin tulee kuitenkin ilmi, että tämä on työtön, vailla tuloja ja koulutusta. Hän on valehdellut kaikille ihmisille ympärillään 18 vuoden ajan ja valhe on kasvanut pienestä valkoisesta valheesta koko hänen elämänsä käsittäväksi petokseksi. Lopulta Jean-Claudella ei ole muuta pakoreittiä valheestaan kuin surmata perheensä ja itsensä, viimeksi mainitussa kuitenkaan onnistumatta.

Teos on erittäin koskettava ja järkyttävä. Jo itse tapahtunut on järkyttävää ja käänteet mielenkiintoisia, mutta Carréren sujuva kieli vangitsee lukijan otteeseensa. Kirjassa on sekä tapahtuneen kuvausta, Carréren omaa pohdintaa että suoria otteita Romandin Carrérelle lähettämistä kirjeistä. Vaikka Romandin järkyttävää tekoa ei varmasti kukaan voi hyväksyä, kirja auttaa lukijaa ymmärtämään teon tekijää, taustoja ja tapahtunutta paremmin. Mielestäni on hyvä kuulla myös teon tekijän näkemys asiaan kuin tuomita hänet suoralta kädeltä tietämättä muuta kuin muilta ihmisiltä, poliisilta tai uutisista kuullun.

Vaikka tapahtunut on suuri tragedia, Romand ei ole kylmäverinen murhaaja vaan rakastava poika, aviomies ja isä, jonka läheisten suuret odotukset ajoivat hänet valehtelemaan koulumenestyksestään ja lopulta koko urastaan ja elämästään. Kirjassa pohditaan kuinka pieni valkea valhe voikaan lumipallon lailla kasvaa niin suuriin mittoihin ja kuinka itse valehtelija ei jäänyt valheestaan kiinni ennen kuin pani sille verisen lopun. Jean-Claude Romandin on määrä päästä vapaaksi vuonna 2015, jolloin hän on 61-vuotias. Kirjasta on tehty myös samanniminen elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti